Tomaattipyree (tai passata) on erittäin monipuolinen ainesosa ja yksi perusruoista, joita käytetään monien Made in Italy -reseptien valmistamiseen, sekä monien muiden, kuten pastakastikkeiden ja pizzojen perusmausteiden, lisäksi sitä käytetään myös erilaisissa lihapohjaisissa pääruoissa tai kasvisruoissa. Se valmistetaan yksinomaan tuoreista tomaateista, ja käytetään vain korkealaatuisia, kokonaisia tuotteita, ei muiden prosessien jätettä, kuten kuorittuja tomaatteja, joita sen sijaan hyödynnetään tiivisteiden tuotannossa.
Tomaattipyreetä voidaan määritellä tiivistettyjen tomaattien mehuksi tai hedelmälihaksi ilman kuoria tai siemeniä, ja se on tulos kylmästä tai kuumasta uuttamismenetelmästä, jonka tuloksena oleva raaka-aine paksuuntuu sitten haihduttimissa.
Tomaatin huolellinen valinta passatan tuotannossa on ratkaisevan tärkeää, sillä se voi vaikuttaa valmiin tuotteen laatuun ja säilyvyyteen. Valintakriteereihin kuuluvat kypsyys sekä virheiden ja puutteiden puuttuminen. Syvänpunaiset, kypsät tomaatit, joilla on korkeampi